Fluturii sunt nemuritori

Iubesc fluturii.Fluture Irina Binder

Această dragoste m-a condus într-o oarecare zi la următorul text:

“Oamenii care, prin modul în care au intrat în sufletul meu, au contribuit mai mult sau mai puţin la formarea mea ca om.

Când eram mică, tata mi-a spus că sufletul meu este un castel. Că indiferent de luptele care se dau în afara lui, eu trebuie să păstrez interiorul frumos şi curat. Să nu îl aglomerez cu lucruri inutile şi să nu primesc pe oricine înăuntru. Mi-am notat aceasta idee, într-unul dintre primele mele jurnale, dar, odată cu trecerea timpului, i-am uitat sfatul. Aşa că, am primit în sufletul meu pe oricine a dorit să intre, fiind poate mult prea ospitalieră. Dezamăgirile, însă, m-au schimbat, făcându-mă să mă tem de acei care ar putea da buzna, aducând cu ei răutăţi, interese proprii şi fără niciun sentiment frumos. Asta, pentru că au fost oameni care au năvălit în sufletul meu aducând cu ei minciuni şi “te iubesc” -uri pline de ipocrizie. Alţii au intrat aducând după ei noroi şi obligându-mă să fac mult timp curat în urma lor. Iar atunci când au plecat au luat tot ce au putut, tot ce am avut mai bun şi mai frumos, lăsându-mă săraca şi singură.

Au fost şi oameni cu care am comunicat într-un fel ridicol, ţinându-i afară, în faţa uşii sufletului meu, pentru că mi-a fost teamă să le permit să intre. Şi, de multe ori, am greşit. Pe alţii i-am rugat să intre, atunci când m-am simţit prea singură. Şi astfel, castelul meu a fost vizitat de fel şi fel de oameni. Oameni buni, oameni răi, oameni sinceri şi oameni falşi. Oameni care au contat şi simpli trecători…”

După ce am citit aceste rânduri am realizat că sunt pasaje cu care mă identific. Am fost curioasă să aflu cine le-a scris, mai ales că în stânga imaginii era scris “Fluturi”. Am “pornit” în căutarea fluturilor şi aşa am descoperit o fiinţă minunată pe numele de Irina Binder. Am început să citesc primul capitol din cartea “Fluturi fiind impulsionata iniţial de această denumire. Sunt o mare “vânătoare” de fluturi, trebuie să recunosc.

Cu toate că îmi este dificil să citesc pagini întregi în format electronic pentru că am unele probleme de vedere, în cazul de faţă nu am putut să mă mai opresc. Am citit cu sufletul la gură şi am trecut de la agonie la extaz şi invers. M-a încărcat de emoţie fiecare cuvânt, atât de bine spus…

De îndată ce am terminat, disperată, am făcut comandă de cele două cărţi. Eram înnebunită, voiam să aflu continuarea. Am avut norocul să primesc cărţile chiar a doua zi şi le-am citit până noaptea târziu.Fluturi Irina Binder

Mărturisesc faptul că îmi place să citesc, însă rareori mi se întâmplă să găsesc o carte care să mă facă să nu o mai las din mână până nu ajung la final. Această carte a fost una dintre puţinele cărţi pe care le-am citit cu mare plăcere şi interes. Cu siguranţă ca un motiv a fost şi faptul că la un moment dat parcă aveam impresia că citesc despre mine.

Am tot amânat momentul în care să scriu despre această experienţă încântătoare pentru că simţeam că nu am cuvintele potrivite pentru a o descrie corect. E o poveste de dragoste pe care nu mulţi au ocazia să o trăiască în adolescenţă, e o carte educativă plină de poveţe părinteşti de care personal voi ţine seama atunci când voi avea un copil, e o invitaţie la solidaritate socială.

Întotdeauna am fost de părere că putem schimba lumea, chiar dacă suntem mici şi nesemnificativi aparent. Irina Binder mi-a confirmat acest aspect.

În ceea ce priveşte partea erotică a cărţii, bineînţeles în forma sa inocentă şi discretă, am constatat că dragostea ne înaltă şi ne coboară în aceiaşi măsură uneori, iar Irina a reuşit să demonstreze că orice efort este important pentru a ne păstra demnitatea şi stima de sine.

Am iubit şi am fost iubită. Am trecut prin etape care m-au maturizat şi am avut norocul de a întâlni mai mulţi oameni de cuvânt decât din aceia falşi şi plini de interese ascunse. Am învăţat, mereu am învăţat din aceste experienţe. Chiar dacă uneori furia de moment mi-a întunecat toate amintirile frumoase, la un timp a ieşit soarele şi mi-am dat seama când şi cât am greşit. Mereu mi-am cerut scuze şi am încercat să îmi repar greşelile. Nu mereu am reuşit, însă am realizat că trebuie să merg înainte şi să păstrez în suflet tot ceea ce m-a bucurat, că pe ceva sacru., iar răul să îl ascund într-un alt colţişor de suflet pentru că de uitat nu poate fi vorba.

Cartea “Fluturi” mi-a trezit sentimente din trecut şi m-a ajutat să realizez încă o dată că persoană de lângă mine este cu adevărat cea potrivită.

De când am terminat de citit, le povestesc tuturor despre “descoperirea” făcută şi distribui cartea cu mare drag. Merită!!!

Eu de Irina Binder

Mi-ar plăcea să te pot întâlni într-o zi, draga mea Irina Binder. Mi-ar plăcea să am semnătura ta împreună cu unele gânduri, pe care numai tu ştii cum să le spui, pe cartea mea. Eşti un om pe care de dispariţie, crede-mă!

7 thoughts on “Fluturii sunt nemuritori

 1. Iti multumesc cu toata inima! Sunt coplesita…
  Te astept cu drag la Brasov daca drumurile te vor aduce aici!
  Iti doresc sa fii fericita si iubita si iti promit ca te voi mai vizita aici.
  Imbratisari cu drag,
  Irina Binder

  • Ma simt onorata sa te stiu aici, draga Irina.
   Mi-ar placea nespus de mult sa te pot intalni intr-o zi 🙂
   Mi-ai intrat la suflet si iti doresc sa fii sanatoasa si sa ma mai incanti cu o continuarea a Fluturilor. Pe unde au mai zburat oare ei?
   Ai grija de tine pentru ca esti un om minunat!
   Te imbratisez cu drag!

   Raluca

  • Nu e vorba despre reclama. Evident ca am fost subiectiva cand mi-am exprimat parerea. Am citit cartea intr-un moment anume din viata mea si au fost pasaje in care m-am regasit foarte bine. Suntem cu totii diferiti si nu avem cum sa simtitm la fel. Poate ca exista o carte care tie iti place, iar pentru mine nu e la fel de atractiva. E normal 🙂

 2. Raluca,

  Cartea este presarata cu multe cugetari ce se vor filosofia vietii. Daca le citesti mai atent si nu te lasi dusa de subiectul destul banal al cartii, ai sa vezi idei care se bat cap in cap, frizeaza logica, si uneori sunt parca copiate din cartile de religie. Pe langa asta, poezioarele alea destul de modeste (ca sa nu repet cuvantul banal), iertarea de pacate pe aproape o pagina intreaga (ca la biserica) sunt toate un talmes-balmes ca sa iasa cat mai multe pagini – 400, in doua volume.
  Uneori ne lasam influentate de starea noastra de spirit si citim o carte doar ca sa mai uitam de problemele noastre, insa daca este sa vorbim despre cartea asta la modul obiectiv, atunci se poate spune ca este slaba.
  Sunt oameni care se ocupa de reclama ei, ii vezi pe multe bloguri cum lauda cartea. Si foarte curios, ca apare imediat si autoarea cartii cu multumirile de rigoare. Probabil ca cei cu reclama o anunta pe ce bloguri prind laudele alea umflate. Tu poate ai dat intamplator de cartea asta, nu ma refeream la tine.

  • Am inteles parerea ta. Nu am cum sa te contrazic pentru ca ai dreptate, in felul tau. Privesti totul din alt unghi, in comparatie cu mine.
   Eu chiar am ajuns intamplator la aceasta carte, totul numai datorita numelui ei- Fluturi. Nu am scris acest articol pentru publicitate, ci doar mi-am expus parerea.
   Am o slabiciune pentru fluturi si in cautarile mele am dat peste o carte sub acest nume.
   La momentul respectiv nu am fost dezamagita, dar probabil ca daca o voi reciti, e posibil sa gandesc altceva.

   Cum bine stim, uneori si criticile sunt benefice si pot starni curiozitatea cititorilor poate mai aprig decat laudele.

 3. Pai tocmai asta este realitatea: criticarea unei carti nu-i ridica nivelul, cugetarile penibile si subiectul banal nu se imbunatatesc calitativ. Insa laudele umflate, publicitatea mai mult sau mai putin mascata facuta pe diverse bloguri atrag cititorii. Eu am fost cea care m-am luat dupa astfel de laude de pe un site de credeam ca am dat peste vreo carte ce urmeaza a lua Nobelul, asa a fost de laudata (“cea mai buna carte a ultimilor 40 de ani” – exagerari din astea , nu te mint). Dupa ce am citit-o am ramas deceptionata si mi-am dat seama ca toata publicitatea a fost numai pentru a fi vanduta cartea si nu pentru valoarea ei reala.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s