Femei in umbra. UMBRE.

În România, campania „Femei în umbră. Umbre.” are în centru seria de documentare “Femeile din linia întâi” produsă de UNFPA, UNIFEM, Austrian Development Cooperation în colaborare cu Oneplanet Pictures şi Dev.tv. Difuzată în primăvara aceasta de BBC World şi prezentată de Annie Lennox, această serie ilustrează poveştile personale ale unor femei care au supravieţuit abuzurilor şi care vor ca vocile lor să fie auzite.

Documentar-Femei în linia întâi.
Introduse de Annie Lennox, cele 7 filme din seria Femei în linia întâi sunt o relatare dură şi onestă a războiului secret împotriva femeilor. În Republica Democrată Congo: Găseşte-i un nume se prezintă violul ca armă de război; în Turcia: Crimele în numele onoarei se spune povestea femeilor forţate să se sinucidă ca modalitate de a masca tradiţia uciderii în numele onoarei; în Nepal: Evadare la limită -o mamă de 24 de ani ajută autorităţile să-l prindă pe cel care a traficat-o; în Mauritania: Cum demonstrezi un viol vedem care sunt consecinţele unei legi prin care o femeie riscă să facă închisoare dacă îndrăzneşte să acuze un bărbat de viol; în Austria: Cartonaşul Roşu descoperim noua lege din această ţară prin care bărbaţii violenţi sunt evacuaţi din casele lor; iar în Columbia: Justiţie în zona morţii şi în Maroc: Niciodată urmărim poveştile unor femei care au dat dovadă de un curaj extraordinar în faţa violenţei.

Austria: Cartonaşul roşu (22 de minute).

„Mă lovea în continuu, în burta şi în spate, ca să pierd copilul sau ca să nasc prematur. Eram plină de vânătăi, după cum era şi băieţelul meu.”

Este povestea unei femei, victimă a violenţei domestice. În fiecare an sunt raportate la poliţia austriacă 7 000 de cazuri de violenţă domestică, dar există suspiciunea că numărul real al victimelor este mult mai mare. Autorităţile austriece au legalizat un „cartonaş roşu” prin care poliţia este autorizată să pătrundă şi să-l dea afară din propria casă pe agresor atunci când domiciliul se transformă în sanctuar al violenţei împotriva femeii. În acest episod al seriei „Women in the frontline”, prezentat de Annie Lennox, se pune problema dacă o lege radicală poate oferi femeilor o siguranţă reală.

Maroc: Niciodată (22 de minute).

„Asalturile poliţiei erau nemiloase, iar arestările se operau cu sălbăticie. Ştiam că nimeni nu e în siguranţă.” „Şocuri electrice la laba piciorului, sub unghii – eram la mila lor. Durerea era de nedescris.”

Două femei, doua deţinute politice. În ultimul timp, numărul de încălcări ale drepturilor omului din Maroc a scăzut. Intervenţiile televizate ale reprezentanţilor unei comisii guvernamentale de reconciliere au şocat întreaga ţară, scoţând la iveală atrocităţile comise timp de 38 de ani, sub regimul Regelui Hassan. Cu ajutorul mărturiilor celor care, în anii `70-`80, au fost ţinuţi în detenţie sub acuzaţii false şi torturaţi, descoperim rolul pe care l-au avut femeile în „epoca de fier”. În acest episod al seriei „Women in the frontline”, prezentat de Annie Lennox, descoperim viaţa uluitoare a celor două supravieţuitoare care au luptat pentru adevăr, justiţie şi independenţă şi care sunt acum, pentru tânăra generaţie, un exemplu de speranţă şi de rezistenţă.

Republica Democrată Congo: Găseşte-i un nume(22 de minute)

„Eram femeia oricui şi a nimănui. Oricare dintre ei vroia să-şi satisfacă nevoile sexuale venea la noi” Honorata Kizende, răpită de miliţia Hutu din Rwanda

„Daca spui viol, oamenii îşi pot imagina ce înseamnă, dar prin ce-au trecut aceste femei e cu totul altceva…Cred ca acest cuvânt nu e potrivit.. Terorism sexual? Nu ştiu.” Dr. Denis Mukwege, Director Spitalul Panzi

În ultimii 10 ani provinciile estice din Rep. Democrată Congo s-au aflat în război. Femeile sunt cele care duc povara. E imposibil de aflat numărul exact al victimelor violurilor şi al acelora care suferă de diferite afecţiuni în urma traumei fizice, precum fistula. Gonite din comunitate, femeile sunt deseori reticente să ceară ajutor. În schimb trebuie să suporte singure cicatricele fizice şi psihologice. În acest film călătorim în Bukawu pentru a discuta cu Dr. Denis Mukwege, unul dintre puţinii doctori care tratează fistula, pentru a afla adevărul din spatele uneia dintre cele mai mari nenorociri neraportate din lume.

Mauritania: Cum demonstrezi un viol(22 de minute)

„În ceea ce priveşte Mauritania, era o vreme când se aplica doar legea islamică. Am depăşit perioada aceea. Ne aflăm în punctul în care avem o lege hibridă.” Fatimata M’Baye, prima femeie avocat din Mauritania

În statul islamist Mauritania pedepsele sunt severe pentru orice fel de relaţie sexuală în afara căsătoriei: abuzul este cunoscut sub numele de „Zina”. Violul nu este definit în legislaţia ţării iar o femeie care face plângere că a fost violată riscă pedeapsa cu închisoarea. Aproximativ 60% dintre femeile care fac plângere pentru viol sunt acuzate de Zina. Prin urmare, nu este de mirare că majoritatea aleg să păstreze tăcerea. În film apare Fatimata M’Baye, prima femeie avocat din Mauritania, care încearcă să amelioreze aspectele dure ale legii islamice prin combinarea ei cu legea franceză. De asemenea, le ajută pe femei să răspundă la condamnările de tip „Zina”.

Turcia: Crimele în numele onoarei(22 de minute)

„Fiecare sinucidere trebuie investigată cu atenţie, ca o potenţială crimă” Nimet Cubukcu, ministru al familiei.

La nivel mondial, conform datelor Fondului ONU pentru Populaţie, în jur de 5000 de femei sunt ucise anual în numele onoarei. În Turcia nu există date înregistrate. Dar în spatele uşilor închise, oficialii recunosc că problema este gravă. Provenind din secole întregi de tradiţie, această practică pare aproape imposibil de eradicat. Recentele încercări de a-i opri pe făptaşi prin introducerea pedepsei cu închisoarea pe viaţă nu au rezolvat problema, ci au dus la un nou val de activitate criminală: sinuciderile forţate.

În acest film ascultăm poveştile bărbaţilor care trebuie să aleagă între crimă şi dezonoare şi încercăm să aflăm dacă este posibilă schimbarea părţii opresive a acestui obicei din Orientul Mijlociu.

Nepal: Evadare la limită(22 de minute)

„Este un mare cerc vicios. 20-25 de oameni sunt implicaţi în traficarea unei singure fete. Victima îl cunoaşte doar pe cel care a ademenit-o.” Anuradha Koirala, fondatoare a adăpostului pentru femei Maiti, Nepal

„Traficanţii merg într-un sat şi ademenesc cu uşurinţă tinere care speră la o viaţă mai bună.” Punya Prasad Neupane, secretar permanent, Ministerul pentru femei din Nepal

Părăsită de soţul ei şi cu 4 copii de îngrijit, Sushma în vârstă de 24 de ani, dintr-un sat izolat din Nepal a fost dusă în India şi vândută unui bordel pentru 250$. Spre deosebire de majoritatea victimelor sclaviei sexuale, Sushma a reuşit să scape şi să se întoarcă acasă. În acest film aflăm despre dificultăţile legale şi logistice de a opri fluxul de aproximativ 12.000 de tinere care sunt traficate anual la graniţa deschisă cu India şi le cunoaştem pe câteva dintre femeile din linia întâi care încearcă să pună capăt acestui tip de comerţ.

Columbia: Justiţie în zona morţii(22 de minute)

„Bărbaţii nu le permit femeilor să folosească mijloace de contracepţie… sarcinile la vârste fragede sunt un lucru obişnuit cu privire la care fetele nu au avut de ales.” Raportul UNFPA privind statutul femeilor in regiunea „Magdalena Medio”

„Am o reputaţie printre bărbaţi. Femeile le spun partenerilor: dacă vei continua să faci asta, te dau în judecată la tribunalul judecătoarei Esperanza” judecătoarea Esperanza Gonzales

Regiunea „Magdalena Medio” din Columbia este cunoscută drept „zona morţii”. Este unul dintre locurile cele mai marcate de machism din America Latină, unde femeile sunt victimele în conflictul legat de droguri dintre aripa dreaptă a brigăzilor morţii, armată şi trupele de gherilă din aripa stângă. „Trupurile lor au fost transformate în câmp de luptă” potrivit Amnesty international. În acest război de gherilă, la al cărui apogeu în anii 1990 a fost o rată a crimei de 115 la 100.000 de cetăţeni, violenţa împotriva femeii face parte din viaţa de zi cu zi. Dar schimbarea este aproape. Unul dintre realizatorii schimbării este judecătoarea Esperanza Gonzales care încearcă să le facă dreptate femeilor din „zona morţii”.

Campania „Femei în umbră. Umbre.” face cunoscută o realitate dramatică, de cele mai multe ori trecută cu vederea: violenţa îndreptată împotriva femeilor.

Prin documentare şi piese de teatru, „Femei în umbră. Umbre.” aduce la lumină poveştile unor femei care au supravieţuit abuzurilor şi care vor ca vocile lor să fie auzite.

1 thought on “Femei in umbra. UMBRE.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s