Exit

In perioada 25-26 noiembrie, Teatrul Nottara a gazduit un eveniment inedit: Festivalul national de teatru al detinutilor – Exit.

109 detinuti devin actori pentru o zi

  • La festival participa 10 trupe de detinuti din Penitenciarele Arad, Baia Mare, Bistrita, Botosani, Brasov, Cluj, Craiova, Galati, Iasi, Gherla, Oradea, Satu Mare, Targu Jiu, Targu Ocna, Timisoara si Poarta Alba.
  • Trupa “MesajArt” din Penitenciarul Iaşi participa la Festivalul Naţional de Teatru al deţinuţilor EXIT, cu piesa “Haina de OM”, piesa scrisa de un fost detinut.
  • Trupa “Fata Morgana”, formata din noua femei aflate in custodia Sectiei Exterioare Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, participa la festival cu piesa “Casa Bernardei Alba”, de Frederico Garcia Lorca (regia Andreea Iacob). Piesa a putut fi deja vazuta la Studio “Euphorion” din cadrul Teatrului Naţional “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.
  • Trupa “Medio Monte Circus” a Penitenciarului Baia Mare, formata din cinci persoane, participa la festival cu piesa “Caietul Albastru”, o prelucrare de Marian Ilea dupa povestirea lui Daniil Harms. Detinutii-actori din Baia Mare au lucrat sub indrumarea inspectorului principal Crina Suciu si a preotului inchisorii, Alexandru Nuszer.

In total, 109 de detinuti au urcat pe scena  si au devenit actori pentru o zi.

Festivalul National de Teatru al Deţinuţilor – “Exit” a fost organizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Asociaţia Art Fusion, şi a fost finanţat cu suportul Comisiei Europene, prin Programul Tineret în Acţiune.

A fost o prestatie incredibila, o dovada ca acei “actori”sunt oameni care gandesc si pot face acel ceva care se numeste arta- lucru de care nu este capabil orice om “nepatat”. Delictul este ceva real, ceva recunoscut de inculpat in cele din urma, insa ireversibil. un infractor nu este neaparat un paria al societatii.

Cerceteaza si apoi fii capabil sa critici, corectule!

1 thought on “Exit

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s