PSS

tb_200_0705_droguriSPUNE NU drogurilor

  • drogul – este substanţa licită sau ilicită al cărei consum (din motive medicale sau din alte motive) determină fenomene de dependenţă şi toleranţă.

Ex: alcoolul, tutunul, tranchilizantele, amfetaminele, cannabis, cocaina, opiul şi derivaţii săi, methadona, LSD, solvenţii.

  • dependenţa – este fenomenul caracterizat prin nevoia imperioasă sau persistentă de a continua utilizarea drogului, ignorând consecinţele în plan fizic, psihologic şi social, în scopul obţinerii unei stări de bine sau pentru a evita starea de disconfort generată de întreruperea consumului substanţei respective.

  • toleranţa – este fenomenul de adaptarea a organismului consumatorului la prezenţa unei substanţe denumite04 atac generic „drog”.

  • sevrajul – denumit şi „sindrom de abstinenţă” reprezintă un ansamblu de simptome fizice şi psihice, ce apare la întreruperea administrării unei substanţe psihoactive, la administrarea unei doze insuficiente din această substanţă sau după administrarea unui medicament cu proprietăţi antagoniste faţă de cea psihoactivă.

Pentru că în România, media de vârstă a consumatorilor de droguri ilegale a scăzut în ultimii ani de la 20-25 de ani la 15 ani, cea mai mare teamă a oricărui părinte este legată de posibilitatea ca propriul lui copil să fie tentat de consumul de droguri şi să devină dependent.

Datorita scolii de vara, am avut prilejul de a afla mult mai multe lucruri despre droguri, despre felul in care se prepara, locatiile “favorite” din Bucuresti, masuri de prim ajutor si programele de schimb de seringi precum si tratamentul cu metadona (foarte deficitar).

droguri-in-bucuresti1

Programul de schimb de seringi (PSS) s-a dovedit a fi destul de eficient dar si de controversat. Foarte multi dintre noi nu inteleg PSS ca pe ceva foarte important in stoparea bolilor venerice, ci ca pe un mod de incurajare al consumului. Ambulanta sociala precum si alte asociatii sustin PSS prin impartirea de seringi persoanelor dependente si colectarea celor folosite in containere speciale. in acest mod, ei incearca sa ii faca pe consumatori sa fie putin mai responsabili si sa nu isi mai arunce seringiile peste tot, intrucat reprezinta un pericol pentru ceilalti.

Un consumator nu se reabiliteaza in urma unei prelegeri sau prin interzicerea vazarii de seringi in farmacii. un consumator e concentrat numai si numai pe procurarea dozei si injectarea ei. Prin detinerea unei seringi sterile, el evita riscul de a fi contaminat cu boli venerice. nu este vorba de o favorizare a sa, ci de o masura importanta pentru noi toti.

pict_20081030PHT41044

Este extrem de interesant ritualul de prepararea al heroinei. Am ramas uimita de fiecare pas, de dibacia de care trebuie sa dai dovada, de atentia deosebita pe care o necesita fiecare etapa. E incredibil.

De asemenea, supradoza reprezinta un pericol si pentru un consumator inrait. Schimbarea dealer-ului, administrarea aceleiasi doze dupa o perioada de repaus reprezinta adevarate pericole.

Consumatori nu sunt doar in Bucuresti, ci in intreaga tara.

20090302143236

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s