Arta de a iubi (I)

computerlove_4001

“Cand omul se naste, atat ca rasa umana cat si ca individ, el este alungat dintr-o stare bine definita- bine definita precum instinctele- intr-o stare nedefinita, nesigura si deschisa. nu mai exista certitudine decat in ce priveste trecutul, singura certitudine a viitorului fiind moartea.” (E. Fromm)

se spune ca izolarea este problema “suprema” a oamenilor, iar depasirea ei reprezinta cea mai profunda nevoie. o cale catre atingerea acestui scop consta in provocarea unor stari orgiastice. un tip de solutie orgiastica este si trairea sexuala. “Orgasmul sexual poate produce o stare similara cu cea produsa de transa sau cu cea provocata de anumite droguri. orgiile sexuale practicate in grup faceau parte din multe ritualuri primitive. se pare ca dupa experienta orgiastica, omul poate trai o vreme fara sa sufere prea mult de pe urma izolarii sale.” (E.Fromm)

referitor la ceea ce am citat mai sus, am vazut intamplator un film, gasit pe dc precum “Trainspotting” (cu toate ca in realitate cautam alt film). in mare parte actorii se drogheaza si afirma la un moment dat: “ia o  doza si ai sa vezi ca e o senzatie mai tare decat orice orgasm.” am crezut ca afirmatia e asa, de senzatie, cum s-ar spune,  insa acum, cand am  citit si in cartea lui Fromm mi-am dar seama ca este posibil si asa ceva. pe langa pitici, pasarele, zane si alte nebunii, in momentele alea de euforie maxima, simtit si… “niste treburi” 😀 NOTABIL!!! 😀

caracterul activ al iubirii implica intotdeauna cateva elemente de baza, comune tuturor formelor de iubire. acestea sunt “grija, responsabilitatea, respectul si cunosterea” (E.F.).  pentru cei care nu stiu ce reprezinta aceste cuvinte, pot accesa cu incredere http://dexonline.ro/ 😀 enjoy it 🙂

“In actul iubirii, al daruirii de sine, in actul patrunderii persoanei celeilalte, eu ma regasesc, ma descopar, ma descopar pe mine insumi si il descopar pe celalalt, descopar omul.”( Babel)

This entry was posted in Uncategorized by Raluca. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s